САДАМ – ЦВІСТИ!

Природно-кліматичні та грунтові ресурси Кременецького району і всієї Тернопільської області є сприятливими для ефективного ведення галузі садівництва, одержання вагомих врожаїв плодово-ягідних культур, що у кінцевому підсумки дасть можливість мати якісні продукти для забезпечення власних внутрішніх потреб. І раніше, тобто, у 60-80-х роках минулого століття із дарів садів, ягідних насаджень збирався їх високий урожай та наші земляки виробляли і споживали широкий асортимент корисної та поживної  продукції.

… Та, на превеликий жаль, з часом дана галузь із високорентабельної перетворилася не  просто у другорядну, а у збиткову. Велика частина насаджень стала мати понаднормативний строк використання, а система подальшого розсадництва ставала або мінімальною, або зовсім зникала. Одним словом – всі ці та інші причини призвели до не проведення простого відтворення насаджень та занепаду галузі в цілому.

На даний час у Тернопільській області садові плантації займають 6256 га ( у Кременецькому районі - 466 га). З них 1630 га – мають підприємства (у нашому районі – 21 га), решту – населення. І у кінцевому результаті фруктами та овочами власного виробництва область забезпечує себе лише на 29% і по веденню садівництва вона займає в Україні… 23 місце.

Господарства, населення реалізують плоди своєї праці переважно на стихійних та придорожніх ринках і смугах, а це у багатьох випадках зумовлює невизначеність у товарній якості та асортименті продукції, нестабільність у її цінах (особливо, цін конкурентів) тощо.


Нині хвилюють і ті факти, коли вітчизняні та іноземні виробники часто з метою підвищення врожайності продукції садівництва та городництва при їх вирощуванні та обробітку застосовують лише індустріально-хімічні методи.

Недарма питання стану та розвитку садівництва у Тернопільській області викликали велику стурбованість, адже перспектива цього напрямку у нашому регіоні є надто потужною. І з ініціативи голови ОДА Валентина Хоптяна делегація тернопільчан (у її складі був і голова Кременецької РДА Ігор Михальчук) у травні побувала у передових садівничих господарствах Вінницької та Чернівецької областей, де ознайомилися із досвідом ведення садівництва, вирощуванням багаторічних насаджень, зберіганням і реалізацією продукції.

Тут же одними із актуальних обговорювалися завдання стосовно необхідності перепідготовки кадрів з ухилом до праці у садівництві і підготовки нових, перспективних, та створення нових робочих місць, зайнятості людей, прибутку, розвитку благородної справи в цілому.

І на Тернопіллі вже розпочато комплекс заходів, спрямованих на збільшення площ посадки та нарощування обсягів виробництва плодів і ягід. Для прикладу – вже розроблена і затверджена відповідна програма, розрахована на 2011 – 2025 роки; розпочато посадку нового саду в Бучацькому районі; готується проектна документація під закладення виноградника у Заліщицькому районі.

Якщо взяти Кременецький район, то тут у більшості садових плантацій намітилася тенденція до старіння і вони мають понаднормативний строк. Це стосується плантацій сіл Горинка, Ридомиль, Крутнів, Катеринівка, Комарівка, Лопушне, Дунаїв, Шпиколоси. Упродовж останніх років сади тут не використовують і вже й не збирають добірні врожаї.

У плані розширення вітчизняного виробництва плодів, удосконалення землекористування, одержання результативного врожаю ефективно працює фермерське господарство «Бурсад» (с. Дунаїв, урочище «Гостра гора») під керівництвом Андрія Бурмая. У нинішньому році з ділянки площею 1 гектар одержано 30 центнерів слив, а із п’ятдесяти соток вишень – 6 центнерів ягід. А ще мають тут велику надію на  щедрий врожай яблук, дерев яких висаджено на тригектарній площі.

У Почаївському ВПТУ-21 вирощують яблука на 3-х гектарах і мали їх цьогоріч по 10,7 ц з кожного. Приватно-фермерське господарство «Успіх» (с. Катеринівка), фермер Олександр Яковлєв, вирощує зерняткові та горіхово-плідні культури на більш ніж 13-и гектарах, однак результат господарювання поки що не радує.

Цю важливу й потрібну роботу район має відновити. А працювати є над чим. Перш за все – садівництвом повинні пройнятися міські та сільські ради, їх виконавчі комітети і депутати місцевих рад, підприємці, фермери, мати особисту зацікавленість у розвитку галузі, бо це – нові робочі місця, ефективне використання землі, прибутки від діяльності і чималі надходження до бюджетів. Одним словом – садівництвом потрібно зайнятися серйозно в плані сучасного його ведення.



0 коментарі: