17 ЛИСТОПАДА - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІДМОВИ ВІД КУРІННЯ

Останнім часом людство стривожене поширенням тютюнової епідемії. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, третина дорослого населення світу, серед них 200 мільйонів жінок – курять. А скільки ще підлітків і дітей?.. Тому громадськість та Кременецький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (директор Оксана Поліщук) постійно проводить роботу щодо профілактики негативних явищ, також учні 8-11 класів Кременецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №2 під керівництвом вчителя біолога вищої категорії, керівника клубу «Юний еколог» Людмили Тимчук роблять великі кроки щодо зменшення шкідливого впливу тютюнокуріння на здоров’я людей.

...Уже другий рік у Міжнародний день відмови від куріння (цьогоріч 17 листопада) 23 учнів даної загальноосвітньої школи брали активну участь у проведенні акції «Обміняй цигарку на цукерку». Проходила вона у центрі Кременця – від бібліотеки ім. Юліуша  Словацького до Кременецького краєзнавчого музею і викликали у перехожих неабиякий інтерес. Насамперед волонтери були розподілені на 7 груп і душевно, багатозначимо інформували тих перехожих про наслідки куріння, котрі призвичаїлися до цього виду наркоманії. А ще радісно вітали тих людей, котрі дотримуються здорового способу життя.

Найбільш цікаво та емоційно сприйнятим  проходив той етап акції, коли волонтери обмінювали у людей (особливо у молодих і старших) цигарки на цукерки. Одні перехожі віддавали цигарки і брали цукерки із радістю та із подивом, а інші – із боязністю, недовірою.
По-різному сприймали перехожі і розповідь волонтерів про негативний, шкідливий вплив куріння на людей різного віку, про перспективи збереження власного здоров’я шляхом відмови від куріння та дотримання екологічної культури.

- У кінцевому підсумку сам хід проведення акції «Обміняй цигарку на цукерку» та її результати викликали деякий резонанс серед людей різного віку і проблема куріння є актуальною для нинішнього часу, - говорить автор та ініціатор проведення цієї акції Людмила Тимчук. – Хоча цигарок тут було зібрано вдвічі менше, ніж минулого року. Напевне, зростає свідомість громадян,  або ж… здорожчали цигарки.

Найактивнішими пропагандистами здорового способу життя серед учасників акції  стали Сергій Нагорний і Юлія Скакальська (11-ий клас), Юлія Скалій та Іван Чоповський (10-ий), Юлія Данилюк та Ірина Іванина (9-ий), Олена Романюк і Вікторія Мандзій (8-ий). І радує те, що у цій спеціалізованій школі №2 був також проведений конкурс плакатів серед учнів 5-11 класів на тему «Ні – курінню!» під керівництвом педагога-організатора Ніни Мартинюк.

І в тому, що цей актуальний і потрібний захід проходив ефективно – велика вдячність Кременецькому районному центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та учням спеціалізованої школи № 2.

0 коментарі: